Videoreportage
Mejeritekniker

Nu har vi öppet för sen anmälan - först till kvarn gäller för start i augusti
Gillar du att jobba med modern teknik i kombination med mejeriproduktion?
I Götene och Odense i Danmark erbjuder vi en 1,5-årig eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning till mejeritekniker. Efter examen har du stora möjligheter till jobb.
Hur är det att arbeta som mejeritekniker?
Som mejeritekniker jobbar du med det bästa av två världar – avancerad teknik, mjölk och mejeri i alla former. Det finns många olika arbetsuppgifter och möjligheter på ett mejeri. I yrket kan du komma att jobba med allt från tillverkning av produkter till analys av produkter.
Studera i både Sverige och Danmark
Undervisning sker på plats från Arlas Mejeri i Götene samt på Kold College i Odense, Danmark. Majoriteten av denna tid spenderar du i Odense, utöver det är du även ute på en LIA-period (praktik) på ett mejeri i Sverige. Utbildningens samarbetsföretag bekostar resor, boende och måltider under kursperioden i Odense. Du får även möjlighet att förbereda dig inför Danmarksperioden med viss danskundervisning. För studierna i Götene, samt LIA-perioden, står du själv för kostnader, resor och uppehälle.
För dig som gillar modern teknik
För att trivas som mejeritekniker är det en fördel att vara intresserad av modern teknik, vara noggrann och ha ganska lätt för att räkna. Du kommer att specialisera dig på mejeriproduktion och lära dig allt om hur man tillverkar olika produkter med mjölk som råvara i stor skala.
Efter utbildningen
Efter utbildningen kan du styra och övervaka processer, felsöka och åtgärda driftstopp, föreslå förbättringar i produktionen och arbeta med kvalitet och livsmedelssäkerhet i mejerier. Du får även kompetenser i livsmedelskunskap för produkter där mjölk ingår som råvara. Som mejeritekniker kan du arbeta som bland annat processoperatör, maskinoperatör, förpackningsoperatör, lageroperatör eller liknande.
Behörighet och Ansökan
För att söka utbildningen krävs grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser vi har på utbildningen kommer ett urval att ske. Urvalsordningen baseras på tidigare utbildning:
- El- och energiprogrammet inriktning automation/elteknik/energiteknik, 2 meritpoäng
- Industritekniska programmet, 2 meritpoäng
- Teknikprogrammet inriktning produktionsteknik eller teknikvetenskap, 2 meritpoäng
- Livsmedelsgymnasium inriktning industri, 1,2 meritpoäng
- Food production, 1 meritpoäng
Utbildningens innehåll
Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen verkligen lär dig det du behöver för att kunna jobba som mejeritekniker. Kurserna som ingår i utbildningen presenteras nedan.
- Arbetsmiljö
- Examensarbete
- Kemi
- LIA 1, 2 och 3
- Livsmedelssäkerhet, mikrobiologi och mejerikemi
- Mejerihygien
- Mejeriproduktion
- Mejeriteknisk automation
- Mejeriteknologi
- Mejeriteknik och produktframställning
- Mejeriutrustning
- Mejeriutrustning och industrifysik
- Mikrobiologi, kvalitet och mejeriteknisk matematik
- Produktionsekonomi och mejeriteknisk matematik
- Projekt
- Rengöring
- Sensorik
- Verksamhetssystem
Intresseanmälan

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik, Industri & Tillverkning Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...