Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Byggnadsingenjör anläggning

Nackademin
Sammanfattning
Yh-utbildning
Stockholm
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Svenska
Startdatum: 2020-08-24 - Stockholm

Byggnadsingenjör anläggningVill du jobba med att leda byggen av vägar och annan infrastruktur?

Vill du vara med och bygga stora projekt som gör trafiken smidigare och transporter snabbare?
Som byggnadsingenjör med inriktning anläggning bidrar du till att öka kontakten mellan människor och binda ihop samhället. Kanske gäller det Europakorridoren eller en tunnel vid Slussen, men hursomhelst är efterfrågan på duktiga byggnadsingenjörer inom anläggning stor – och det är här man kan hitta byggsektorns högsta ingångslöner. Och eftersom 98 % av företagen är nöjda med den kompetens som Nackademins utbildning ger så har du stor chans att lyckas!

Utbildningen handlar om att leda arbetet vid byggen av vägar och annan infrastruktur. Själva tjänstebeskrivningen kan skilja sig åt mellan olika typer av projekt men som arbetsledare har du alltid en produktionsstödjande funktion och är länken mellan platschef och yrkesarbetare. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som Skanska, NCC, Svevia, JM Entreprenad, Sweco och Veidekke Entreprenad.

Byggnadsingenjör anläggning ger dig de kunskaper som efterfrågas av branschen

Det är arbetsledarens ansvar att sysselsätta projektet och planera, instruera och följa upp arbetet ute i produktionen. Vanligtvis har du kund- och leverantörskontakt tillsammans med platschefen, och du ansvarar framförallt operativt och praktiskt. Det har också blivit allt vanligare att ha hand om administration, ekonomi och dokumentation.

Nackademins Yh-utbildning Byggnadsingenjör anläggning bygger vidare på delar av gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram. Du får kunskaper i hela produktionsprocessen från digital planering, juridik och ekonomi till betong- och sprängteknik. Du lär dig också om arbets- och projektledning samt om hållbarhets-, miljö- och arbetsmiljöaspekter.

Efter utbildningen förväntas du fungera som arbetsledare inom anläggning. Du ska kunna leda effektiva möten och samordna arbetsinsatser mot uppsatta mål och handlingsplaner inom ramarna för tid, kvalitet, säkerhet, lagar och ekonomi. 

Stor efterfrågan på byggnadsingenjörer inom anläggning 

Efterfrågan på byggnadsingenjörer inom anläggning med Yh-kompetens är mycket stor, både på kort och lång sikt. Och vad som främst efterfrågas är en relativt bred ingenjörsutbildning som ger arbetsledarkompetens av varierande slag, eftersom företagen är organiserade på lite olika sätt och behoven växlar mellan projekten. Men framför allt gäller det stora stadsutvecklings- och infrastrukturprojekt som nyligen startat eller startar inom kort, till exempel Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden och Årstafältet, Norra Länken, Slussen, Citybanan, Förbifart Stockholm, Mälarbanan, Karolinska, Sydostlänken, Kistagrenen tvärbanan och T-banan.

Efter utbildningen kan du bland annat att jobba som:

 • Biträdande arbetsledare/Arbetsledare inom anläggning (utan personalansvar)
 • Anläggningsingenjör
 • Entreprenadingenjör
För mer information om Byggnadsingenjör anläggning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Lärande i arbete

En stor del av utbildningen är förlagd ute på en arbetsplats, såkallad Lärande i Arbete (LIA) där du får omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet. På LIA:n har du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

Nackademin samarbetar med flera företag och du får en mycket relevant kunskap då näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA så är Nackademin också en självklar rekryteringsbas, och skolans studenter har gott rykte i branschen.

Utbildningens innehåll

 • AMA – byggbranschens gemensamma språk 15 Yh-poäng
 • Anläggningsmetoder 1 35 Yh-proäng
 • Anläggningsmetoder 2 35 Yh-poäng
 • Anläggningsproduktion och logistik 35 Yh-poäng
 • Betongteknik 20 Yh-poäng
 • BIM-modellering 15 Yh-poäng
 • Examensarbete 30 Yh-poäng
 • Hållbar utveckling och miljölagstiftning 15 Yh-poäng
 • Juridik och upphandling 20 Yh-poäng
 • Kontrollansvar 5 Yh-poäng
 • Ledarskap 25 Yh-poäng
 • LIA 1 70 Yh-poäng
 • LIA 2 60 Yh-poäng
 • Projektering CAD 10 Yh-poäng
 • Sprängteknik 10 Yh-poäng

Ansökan och behörighet

Grundläggande behörighet samt lägst betyg E/G i Matematik 2a samt Bygg och anläggning 1. Läs mer på Nackademins hemsida!

Kostnader

Utbildningen är kostandsfri och berättigar till studiemedel från CSN. 

Examen, diplom m.m.

Kvalificerad yrkeshögskoleexamen. 

Nackademin

Nackademin

Nackademin gör dig redo för jobb. Vi är störst på yrkehögskolesutbildning i Stockholm och erbjuder ett unikt nätverk med över 1000 företag. En fjärdedel av din studietid på Nackademin består av praktik hos ett företag - och 9 av 10 studenter...


Läs mer om Nackademin och visa alla utbildningar.

Beskrivning och boende

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Byggnadsingenjör anläggning

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Nackademin

Nackademin

Tomtebodavägen 3a
171 65 Solna, Stockholm

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Byggnadsingenjör anläggning från Nackademin, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: