Anläggningsingenjör med BIM- och Hållbarhetskompetens
Vill du vara med och skapa den infrastruktur som formar framtidens hållbara samhälle? Som Anläggningsingenjör med digital- och hållbarhetskompetens spelar du en avgörande roll i att bygga vägar, broar och järnvägar som möter både dagens och morgondagens behov. Denna utbildning ger dig spetskunskaper inom BIM (Building Information Modeling), hållbarhet och digitalisering – färdigheter som är starkt eftertraktade på arbetsmarknaden.
Vad gör en Anläggningsingenjör?
Som Anläggningsingenjör bidrar du till en hållbar framtid genom att skapa infrastrukturlösningar som förbättrar både miljön och människors vardag. Digitalisering och hållbarhet är centrala i rollen, och din kompetens blir avgörande i utvecklingen av klimatsmarta samhällen.
Anläggningsingenjören arbetar med allt från projektering och byggledning till förvaltning av infrastrukturprojekt. Med hjälp av BIM-teknik skapar och hanterar du intelligenta 3D-modeller som visualiserar hela projektet. Det möjliggör kostnadseffektiva, hållbara och välkoordinerade lösningar. Du blir en nyckelspelare som säkerställer att infrastrukturprojekten håller hög kvalitet, uppfyller miljökrav och levereras i tid.
En efterfrågad kompetens
Den svenska bygg- och anläggningssektorn står inför enorma infrastruktursatsningar, bland annat genom regeringens nationella transportplan som omfattar investeringar på över 876 miljarder kronor fram till 2033. Detta, tillsammans med den gröna omställningen och ökade krav på digitalisering, har skapat ett akut behov av utbildade Anläggningsingenjörer med kunskaper inom hållbarhet och BIM.
Enligt Arbetsförmedlingen och branschföreträdare är det liten konkurrens om jobben nu och under de närmaste 5 åren – en utbildning inom detta område öppnar dörrar till en säker och spännande framtid.
Dina framtida karriärmöjligheter
Efter examen kan du arbeta som Anläggningsingenjör, BIM-samordnare, projektledare eller datasamordnare inom bygg- och anläggningssektorn. Du blir eftertraktad av företag som Trafikverket,Sweco, NCC, Skanska ochRamböll, samt av kommuner och konsultfirmor som driver stora infrastrukturprojekt.
Utbildningen som öppnar dörrar
Den här utbildningen är utvecklad i nära samarbete med ledande branschföretag för att säkerställa att du får rätt kompetens för dagens och framtidens arbetsmarknad. Med teoretisk kunskap, praktisk träning och kompetens inom digitala verktyg och programvaror samt flera veckors praktik (LIA) får du kunskaperna och nätverket för att snabbt komma ut i arbetslivet.
Ta steget mot en karriär där du kombinerar teknik, innovation och hållbarhet – bli Anläggningsingenjör och gör skillnad för framtidens samhälle!
Läs mer om arbetsmarknaden behov på nbi-handelsakademin.se.
24 veckor värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (12+12.v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.
Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Förkunskaper
Gymnasieexamen samt:
- lägst betyg E i engelska 6/B
- betyg E i matematik 2/B
- betyg E i svenska 2/B
Ansökan - såhär går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.
Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.
Utbildningens form
Utbildning på NBI/Handelsakademin
Med målsättningen att du som studerande ska vara väl rustad för kommande arbetsliv och uppleva din studietid som intressant, rolig och inspirerande, arbetar vi utifrån en gemensam pedagogik och format. I undervisningen blandar vi nätbaserat lärande med lärande i klassrum och lärande i arbete. Detta är en schemalagd heltidsutbildning med undervisning på skolan, och online 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp och kan själv planera din tid. Under lärande i arbete, LiA, följer du de arbetstider som gäller på företaget. Antalet schemalagda dagar kan variera något mellan kurserna.
Genom satellitformatet för Anläggningsingenjör med BIM- och Hållbarhetskompetens kommer du 1 gång i veckan att delta i lärarledda lektioner lokalt på satellitorten, samt kompletterar med 2-3 besök i Luleå per termin.Detta ger dig möjlighet att delta i utbildningen från Luleå oavsett om du bor i Norrbotten eller Västerbotten.
Läs mer om vår studieform och upplägg på nbi-handelsakademin.se
Utbildningens innehåll
Introduktion till yrket - 10p
Kommunikation - 15p
Projektledning - 10p
Tillämpad matematik - 20p
Anläggningsteknik - 25p
CAD- grundläggande - 30p
Hållbarhet- Energi, material och klimat - 20p
Anläggning/Infrastruktur – Teknik och projektering - 25p
LIA 1 - 60p
BIM och BIM- teori - 70p
VA- Teknik och projektering - 20p
Väg och järnväg – Teknik och projektering - 25p
Examensarbete - 25p
LIA 2 - 60p
Totalt - 415p
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen 415 Yh-poäng
Intresseanmälan
NBI/Handelsakademin är en av Sveriges mest etablerade yrkeshögskolor. Vi har utbildat flera tusen studerande inom YH/KY sedan starten 1996. Vårt starka nätverk inom näringslivet och lång erfarenhet av vuxenutbildning har gett oss de rätta verktygen för att våra studerande skall...
Läs mer om NBI - Handelsakademin och visa alla utbildningar.