Anläggningsingenjör med BIM- och Hållbarhetskompetens
Vill du vara med i planeringen av nya bygg- och infrastrukturprojekt? Då är yrkesrollen Anläggningsingenjör och utbildningen Anläggningsingenjör med BIM- och Hållbarhetskompetens rätt för dig.
En anläggningsingenjör med BIM (Building Information Modeling) -kompetens har kunskap och färdigheter för att använda avancerade teknologier och mjukvaror för att skapa och hantera digitala modeller av anläggningsprojekt. BIM är en process som innebär att skapa och använda intelligenta 3D-modeller för att effektivisera planeringen, konstruktionen och förvaltningen av byggnadsprojekt.
Genom att utveckla och genomföra tekniska lösningar för infrastrukturprojekt som vägar, broar och järnvägar spelar Anläggningsingenjören en nyckelroll i samhällsbyggnadsprocessen. Deras huvudsakliga ansvar inkluderar att samordna och övervaka olika faser av byggprocessen för att säkerställa att projekten uppfyller tekniska standarder och miljökrav. Att kunna navigera genom dessa komplexa utmaningar kräver teknisk expertis, samarbetsförmåga och en passion för att forma hållbara och framtidssäkra infrastrukturlösningar.
Som anläggningsingenjör samarbetar du med många andra yrkesgrupper, såsom arkitekter, landskapsarkitekter och entreprenörer, genom att dela och integrera BIM-modeller för att förbättra kommunikationen och samordningen mellan olika discipliner.
Yrkesroller efter utbildningen
- Anläggningsingenjör
- BIM-samordnare
- Projektledare
- Datasamordnare BIM
Dina möjligheter till jobb
Utbildade anläggningsingenjörer med BIM-kompetens är eftertraktade för att möta behovet av effektivitet och hållbarhet. Digitaliseringens framfart inom anläggnings- och infrastruktursektorn innebär att BIM-tekniken tar över traditionella ritningar och möjliggör digital visualisering, kostnadsförutsägelse och hållbart arbete. Anläggningsbranschen har genomgått en revolution genom BIM-tekniken och den fortsätter att vara en drivkraft för branschens snabba utveckling.
Läs mer om arbetsmarknaden behov på nbi-handelsakademin.se.
24 veckor värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (12+12.v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.
Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se.
Så ansöker du
Förkunskaper
Gymnasieexamen samt:
- lägst betyg E i engelska 6/B
- betyg E i matematik 2/B
- betyg E i svenska 2/B
Ansökan - såhär går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.
Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.
Utbildningens form
Utbildning på NBI/Handelsakademin
Med målsättningen att du som studerande ska vara väl rustad för kommande arbetsliv och uppleva din studietid som intressant, rolig och inspirerande, arbetar vi utifrån en gemensam pedagogik och format. I undervisningen blandar vi nätbaserat lärande med lärande i klassrum och lärande i arbete. Detta är en schemalagd heltidsutbildning med undervisning på skolan, och online 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp och kan själv planera din tid. Under lärande i arbete, LiA, följer du de arbetstider som gäller på företaget. Antalet schemalagda dagar kan variera något mellan kurserna.
Genom satellitformatet kommer du 1 gång i veckan kunna delta i lektioner lokalt på plats på satellitorten. Detta ger dig möjlighet att delta i utbildningen oavsett om du bor i Norrbotten eller Västerbotten.
Under varje termin kommer det även vara 2- 3 träffar på plats i Luleå.
Läs mer om vår studieform och upplägg på nbi-handelsakademin.se
Utbildningens innehåll
Introduktion till yrket - 10p
Kommunikation - 15p
Projektledning - 10p
Tillämpad matematik - 20p
Anläggningsteknik - 25p
CAD- grundläggande - 30p
Hållbarhet- Energi, material och klimat - 20p
Anläggning/Infrastruktur – Teknik och projektering - 25p
LIA 1 - 60p
BIM och BIM- teori - 70p
VA- Teknik och projektering - 20p
Väg och järnväg – Teknik och projektering - 25p
Examensarbete - 25p
LIA 2 - 60p
Totalt - 415p
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen 415 Yh-poäng
Intresseanmälan
NBI/Handelsakademin är en av Sveriges mest etablerade yrkeshögskolor. Vi har utbildat flera tusen studerande inom YH/KY sedan starten 1996. Vårt starka nätverk inom näringslivet och lång erfarenhet av vuxenutbildning har gett oss de rätta verktygen för att våra studerande skall...
Läs mer om NBI - Handelsakademin och visa alla utbildningar.