Korta YH-utbildningar

IATA, GDS och andra bokningssystem

Längd
14 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
11 mars, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
14 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
11 mars, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

11 mars, 2024

 • Klassrum
 • Stockholm

Om utbildningen

Få en eftertraktad IATA-certifiering

Maximera din karriär inom resebranschen med en kort YH-kurs som bland annat lär dig bokningssystemen GDS och Amadeus samt erbjuder möjlighet till en eftertraktad IATA-certifiering.

Resebranschen är spännande och med rätt kompetenser och certifieringar kan du snabbare få en framgångsrik karriär. Investera i din framtid, öka din anställningsbarhet och öppna dörrarna till nya möjligheter med en kort YH-kurs. Låt din resa inom resebranschen ta fart här.

Målet med kursen

Efter avslutad och godkänd kurs ska du självständigt kunna boka olika resor, paket och arrangemang med hjälp av de bokningssystem som är vanligt förekommande i resebranschen. Efter avslutad utbildning ska du kunna boka, ställa ut och hantera biljetter med eller utan andra arrangemang samt ta hänsyn till gällande tariffer och regler.

Vilka bokningssystem lär man sig?

Förutom branschledande IATA så behandlar kursen bokningssystemet Global Distribution Systems (GDS) med fokus på de två vanligaste: Amadeus och Sabre samt beräkning av tariffer. Kursen behandlar bokningssystem för transporter och bokningssystem för inkvarteringar, men också för aktiviteter.

Flygplatsförkortningar samt lagar och regler

I kursen introduceras du för branschuttryck såväl på engelska som på svenska. Vidare lär du dig olika flygplatsförkortningar samt lagar och regler som förekommer inom flygindustrin utifrån ett passagerarperspektiv.

Vem ska gå kursen?

Kursen är avsedd för dig som är yrkesverksam inom resebranschen. Du kanske är  nyanställd, men saknar kompetens inom GDS och andra bokningssystem.

Vilka står bakom kursen?

Bakom kursen står bland annat: SRF, Ellge samt TRAC AB, Apollo, Egencia, Ticket, Scandorama, Nazar, Novasol, Silverrail, Bäckman & Berg AB.

Kursens upplägg?

Du går kursen tillsammans med en klass som läser YH-programmet: TRAC turism- och resekonsult med IATA. Utbildningen sker på plats i Stockholm på Tulegatan 41. Du kommer läsa två dagar på distans, men en dag i veckan sker på plats i lokalerna mitt i Stockholm. Den här kursen går därför inte att läsa på distans.

Yrkesverksamma föreläsare och lärare

I själva genomförandet medverkar arbetslivet i olika former: Lärare, handledare och undervisningspersonal utgörs i princip uteslutande av handplockade yrkesverksamma. Dessutom är vi en av de få yrkeshögskolorna som är auktoriserade av Almega.

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Det kostar inget att gå kursen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Kursen berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

TRAC och IATA – en stor konkurrensfördel

Att utbildningen är TRAC-diplomerad är ytterligare en kvalitetsstämpel. Vi är stolta över att vara den enda TRAC-utbildningen i Sverige med fullständigt IATA-innehåll. Ett avklarat IATA-prov är ett kompetensbevis som har stor betydelse inom resebranschen över hela världen.

IATA-certifiering

IATA-provet genomförs av International Air Transport Association (IATA) och diplomet visar att man har kunskap i internationell resekunskap, bokning av flygbiljetter, hotell, hyrbilar etc. Det kostar inget att gå utbildningen. Men om du vill ha den internationella IATA-certifieringen sker den centralt av IATA mot en kostnad. Du kan köpa ditt IATA-material via skolan till ett reducerat pris om 575 USD. Att bli IATA-certifierad förutsätter att du blir minst godkänt (Passed) på det internationella provet.

Kompetensutveckling på LinkedIn

Alla studerande på våra korta utbildningar har under sin studietid fri tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom 16 000 onlinekurser.

Några av anledningarna att gå den här korta YH-kursen

1. Karriärmöjligheter

Med en IATA-certifiering och kunskap om GDS och bokningssystem ökar dina karriärmöjligheter. Du kan arbeta som resebyråagent, reseplanerare, flygbokningsagent, eller inom andra spännande yrken inom branschen.

2. Fördel i en konkurrensutsatt bransch

Resebranschen är högt konkurrensutsatt, och arbetsgivare söker aktivt efter kandidater som har specialkunskap inom IATA och andra bokningssystem. Att ha dessa färdigheter ger dig en tydlig fördel när du konkurrerar om jobb inom branschen.

3. Effektivitet och kundnöjdhet

Genom att bemästra IATA och andra bokningssystem kan du boka resor snabbt och effektivt, vilket leder till nöjdare kunder. Du kan erbjuda kundanpassade reselösningar och hjälpa dem att spara tid och pengar.

4. Internationell anslutning

IATA-certifieringen är internationellt erkänd, vilket gör att du kan söka jobb över hela världen inom flyg- och resebranschen. Det ger dig möjlighet att utforska globala karriärmöjligheter.

6. Krav från arbetsgivare

Många arbetsgivare i resebranschen förväntar sig att deras anställda har kompetens inom GDS och bokningssystem samt IATA-certifiering. Att ha dessa kvalifikationer kan vara en nyckel till att uppfylla arbetsgivarnas krav och säkra spännande jobbmöjligheter.

Kursens upplägg

Du kommer att gå kursen tillsammans med en klass som läser ett helt program. Utbildningen sker på plats i Stockholm Tulegatan 41. Du kommer läsa två dagar på distans, vilket innebär att du kan följa utbildningen varifrån du vill, men en dag i veckan är på plats i Lokalerna i Stockholm.

YH-poäng: 70 Yh-poäng
Längd: 14 veckor
Studieperiod: 2024-03-11–2023-06-14
Ansökningsperiod: 2023-11-10—2024-02-30

Utrustning
Vår pedagogik bygger på en aktiv medverkan och samspel mellan deltagare och lärare. För att delta i kursen behöver du:

 • nyare/modern dator med kamera samt hörlurar med mikrofon
 • tillgång till bredband snabbare än 10 Mbit/s
 • tillgång till en plats där du kan studera och vara med i onlinemöten under dagtid
 • kunna avsätta tid för heltidsstudier (upp till 40 timmar i veckan inkluderat självstudier,  lärarledd tid, gruppdiskussioner, digitala resurser etc.)
För mer information om IATA, GDS och andra bokningssystem, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Travel Education Centre?

CSN-berättigad

Praktik/LIA

Behov på arbetsmarknaden

Så ansöker du

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

 • Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng).
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
  enligt punkt 1.
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
  behörig till motsvarande utbildning.
 • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
  eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
  att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet för IATA, GDS och andra bokningssystem

 • Engelska 6, eller motsvarande dokumenterad kunskap.
 • Svenska 2, eller svenska som andra språk (100p), eller motsvarande dokumenterad kunskap.

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: IATA, GDS och andra bokningssystem

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Travel Education Centre
Tulegatan 41
113 53 Stockholm

Börja din karriärresa inom turism och event här!Välkommen att studera på Travel Education Centre. Hos oss får du en rolig studenttid, ett stort kontaktnät och exakt den kompetens som branschen efterfrågar. Välkommen! Du hittar hela utbudet av våra korta YH-kurser...

Läs mer om Travel Education Centre och visa alla utbildningar.

Highlights