Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Vad är viktigt när du väljer vilken stad du ska plugga i? Gör vår undersökning (max 2 min) och var med och utse Sveriges bästa studiestad! 🎓

Hiss- och rulltrappstekniker

Yrkeshögskolan Kungsbacka
Sammanfattning
Yh-utbildning
Kungsbacka
1 år
Heltid/deltid
CSN-berättigad
Kommande starter
Kungsbacka
augusti 2021 
augusti 2022 

Videoreportage

   
Bli hiss- och rulltrappstekniker

Hiss- och rulltrappstekniker

I utbildningen till hiss- och rulltrappstekniker får du lära dig att installera, modernisera och reparera hissar och rulltrappor. Yrket innebär att du får ett fritt och omväxlande arbete där teknisk kunskap varvas med mycket kundkontakt.

Efter avslutad ubildning kan du arbeta som hisstekniker, rulltrappstekniker, servicetekniker för hissar och rulltrappor. I ditt arbete är du mycket ute på fältet och reparerar och installerar hissar och rulltrappor.

Branschen är i stort behov av utbildade hiss- och rulltrappstekniker med modern kompetens som snabbt kan komma in i jobbet. Målsättningen med utbildningen är att 100% ska få jobb.

I utbildningen ingår företagsförlagd praktik, LIA. Här fördjupar och utvecklar du dina kunskaper samtidigt som du skapar kontakter och lär känna branschen.

Engelska är det naturliga språket att använda i branschen då många av de stora företagen har engelska som koncernspråk. Därför ingår en hel del engelskspråkigt material i kurserna.

För mer information om Hiss- och rulltrappstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökan görs via skolans egna hemsida.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt betyg E/G/3 i följande kurser:

Mät- och reglerteknik
Mät- och styrteknik
Praktisk ellära
Elektromekanik
Mekatronik 1

eller

Elinstallationer
Praktisk ellära
Elektromekanik
Mekatronik 1

Karriär

Karriär

Kursinnehåll

Kursbeskrivningar 5 yhp motsvarar en veckas heltidsstudier

Branschöversikt, yrkesroller och säkerhet, 10 yhp
Syfte och mål är att ge en inblick i fackområdet hissar och rulltrappor och en relevant bild av de olika yrkesrollerna kopplade till området. Kursen ger bland annat kunskaper om hissar och rulltrappors funktion och konstruktion, aktuella regelverk, säkerhetsfrågor och de olika yrkesrollerna.

Elkunskap - hissar och rulltrappor, 30 yhp
Syfte och mål är att ge elkunskaper motsvarande de specifika branschkraven inom yrkesområdet. Kursen ger bland annat kunskaper om praktisk ellära och elinstallationer, aktuella säkerhetsföreskrifter, dokumentationskrav och engelska uttryck för hiss- och rulltrappsteknik.

Examensarbete, 10 yhp
Syfte och mål är att de studerande integrerar utbildningens teori och praktik till en helhet och får en genuin förståelse för yrkesrollen om arbetsmomentens sammanhang. Utifrån ett tema eller en aspekt ska de studerande summera sina erfarenheter från utbildningen, inklusive LIA-perioderna.

Hydraulik, 10 yhp
Syfte och mål är att förstå principerna för hydraulhissens funktion och bli mer förtrogen med de olika arbetsmomenten vid reparation och modernisering av en hydraulhiss. Kursen ger bland annat kunskaper i hydraulteknikens grunder och engelska uttryck i manualer och instruktioner.

Installation och modernisering av hissar och rulltrappor 4,0 yhp
Syfte och mål är att ge teoretisk och praktisk kunskap om de olika arbetsmomenten vid installation och modernisering och rulltrappor. Kursen ger bland annat kunskaper om olika arbetsmoment, räddningsutrymmen i schakt, de föreskrifter och normer som gäller för rulltrappor samt de risker för olycksfall som finns vid arbete med rulltrappor.

LIA 1 - Bransch- och yrkesrollsorientering, 15 yhp
Syfte och mål är att de studerande får prova på någon/några av de olika yrkesrollerna inom yrkesområdet och skaffar sig fördjupad kunskap om något av företagen i branschen.Läs mer om Lärande i arbete (LIA) här

LIA 2 - Installation, modernisering, reparation och service, 50 yhp
Syfte och mål är att de studerande får prova, vidareutveckla och fördjupa hittills tillägnade kunskaper och färdigheter inom något/några av områdena installation, modernisering, reparation och service.Läs mer om Lärande i arbete (LIA) här

Lågfartshissar och portar, 5 yhp
Syfte och mål är att ge grundläggande kunskaper och färdigheter i installation, ombyggnad och service av lågfartshissar och portar. Kurser ger bland annat kunskaper om lågfartshissens mekaniska uppbyggnad, specifika krav på säkerhet, industriportar och säkra lyft.

Mekanik och verktygslära, 10 yhp
Syfte och mål är att behärska hissen och rulltrappans mekaniska uppbyggnad och funktion och att praktiskt hantera olika typer av verktyg som används i yrkesutövningen som hiss- och rulltrappstekniker. Kursen ger bland annat kunskaper om hissen och rulltrappans mekaniska uppbyggnad och funktion samt engelska uttryck för hiss- och rulltrappsteknik.

Service, kunder, regler, dokumentation, 20 yhp
Syfte och mål är att kunna felsöka och utföra service på olika typer av hissutrustningar och rulltrappor med hänsyn till miljökrav och energieffektivisering. Du får också lära att dokumentera, använda relevant information och arbeta på ett fackmannamässigt sätt. Kursen ger bland annat kunskaper om regelverk, dokumentationskrav, säkerhet, felsökningsmetodik samt vikten av gott bemötande gentemot leverantörer, fastighetsägare, boende/hyresgäster med flera.

Yrkeshögskolan Kungsbacka

Yrkeshögskolan Kungsbacka

Maxa din framtid! Hösten 2020 startar följande utbildningar: Bygg- anläggningsprojektör CAD/BIM CAD-konstruktör produktutveckling Mekanik/Plast Hiss- och rulltrappstekniker Redovisningskonsult/rådgivare Yrkeshögskolan Kungsbacka sätter dig som studerande i centrum. Skolans lokaler är centralt belägna i Kungsbacka, med närhet till pendeltåg från Göteborg, mysiga caféer och...


Läs mer om Yrkeshögskolan Kungsbacka och visa alla utbildningar.

Yrkeshögskolan Kungsbackas Facebook


Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Hiss- och rulltrappstekniker

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Yrkeshögskolan Kungsbacka

Södra Torggatan 9-11
434 30 Kungsbacka

Recensioner

Snittbetyg: 3,5

Baseras på 2 recensioner.

Najib Nbou
(5)
Jag har lärt mig en hel del av hiss och rulltraps delar och fick mer kunskap under LIA perioder. Haft underbar lärare Joakim och fantastiskt ledare Eva .
Eva, samordnare Kommentar:
Tack för dina fina ord Najib. Blandningen mellan skolförlags utbildning och LIA är viktigt för oss i utbildningsupplägget, där ni på LIA verkligen får testa på och utveckla er själva i skarpt läge.
Skruven
(2)
Rörigt, dålig planering, mycket dötid och väldigt inriktat på nymontage.
Eva, samordnare Kommentar:
Tack för att du tagit dig till att svara på enkäten och vi tar med oss din feedback i pågående och kommande utbildningsomgångar.
Beställ information

För att få mer information om utbildningen Hiss- och rulltrappstekniker från Yrkeshögskolan Kungsbacka, fyll i följande uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via
Telefon
Sms
Mail
Recensioner
Recensioner
(3,5)
Baseras på 2 recensioner.

Du kanske också är intresserad av: