Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Produktionstekniker

Yrkeshögskolan Sandviken
Sammanfattning
Yh-utbildning
Sandviken
2 år - 400 YH-poäng
Heltid
Studiemedelsberättigad

Produktionstekniker

verkstadstekniker utbildningEn kvalificerad yrkeshögskoleutbildning i Sandviken. Den studerande lär sig att utveckla, bereda, driftsätta, producera i och underhålla moderna produktionsanläggningar inom verkstadsindustrin. Läs vidare om utbildning till verkstadstekniker.

Vad får du lära dig?

Under utbildningen lär du dig att utveckla, bereda, driftsätta, producera i och underhålla moderna produktionsanläggningar inom verkstadsindustri. Du får bland annat arbeta med CNC-programmering, ritningsläsning, mätteknik, underhållsteknik, CAD, CAM och produktionsekonomi.

Vem passar utbildningen för - bli verkstadstekniker

Utbildningen passar dig som är intresserad av teknik och tillverkning och vill arbeta med att effektivisera och kvalitetssäkra produktion. Utbildningen kombinerar teori och praktik. Du avslutar utbildningen med att göra praktik (LIA) på ett företag i 20 veckor.

En verkstadsteknisk utbildning

Utbildningen ger kunskaper inom ritningslära, mätteknik, materialval, olika yt- och värmebehandlingars påverkan på olika material, underhållets betydelse för organisationens möjligheter att uppfylla ställda miljö- och kvalitetskrav, CAD/CAM-tekniken samt dess användningsområden, styrning och övervakning av FMS-Cell, metoder och utrustning för skärande bearbetning. Dessutom kommer den studerande att ha kunskaper i projektledning, kvalitetssäkring, hållbar utveckling och ledarskap.

Grundläggande moment

De grundläggande kurserna som läses gemensamt med Kvalificerad automationstekniker ger förståelse för produktionsprocesser och flöden inom tillverkningsindustrin med fokus på kvalitet, säkerhet och hållbar utveckling. Dessutom ingår kurser i matematik, ledarskap och projektkunskap.

Yrkes-specifik fördjupning

Fördjupningskurserna inom verkstadsteknik innehåller bl.a. tillverkningsmetoder, materiallära och underhåll. Kursen CNC-teknik skall ge kursdeltagaren goda kunskaper och förståelse för CNC-teknikens användning i verkstadsindustrin. Målet är att nå nivån för CNC blått certifikat. Andra viktiga kurser är FMS-teknik och skärande bearbetning.

Lärande i arbete (LIA) och examensarbete

I utbildningen ingår handledd praktisk yrkesträning i arbetslivet. LIA skall utgöra minst 25 % av utbildningens 400 yhp. Under den avslutande LIA-perioden ska ett examensarbete i projektform utföras. En kortare LIA-period förekommer även under den första terminen.

Utbildningen upplägg

Utbildningarna är på heltid, där ca 15-20 timmar/vecka är undervisning och ca 20 timmar/vecka är självstudier. Detta kan dock variera beroende på kurs.

Den första terminen ger dig en helhetsbild av tillverkningsindustrin. Du lär dig om:

  • produktionsprocesser inom stål- och pappersindustrin
  • lean production
  • produktionslogistik
  • kvalitetssäkring
  • hållbar utveckling
  • kommunikationens betydelse för effektiv produktion

Dessa kurser ger dig kunskaper för att kunna arbeta med förbättringar och effektiviseringar inom industrin. Dessutom läser du matematik som ligger till grund för dina kommande yrkeskunskaper.

Därefter följer ett år av yrkesspecifik utbildning innan du avslutar utbildningen med en termin Lärande i arbete (LIA) och examensarbete. Examensarbetet gör du på din LIA-plats..

Efter utbildningen

Som kvalificerad verkstadstekniker kan du bland annat arbeta som:

  • Produktionsutvecklare med specifik kompetens inom skärande bearbetning
  • FMS-cell operatör
  • Områdesansvarig operatör
  • Ytterligare karriärvägar kan bli arbetsledare och projektledare
För mer information om Produktionstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

För att vara behörig krävs att du tidigare har gått en teknisk gymnasial utbildning eller motsvarande i den gymnasiala vuxenutbildningen.

Ansökan

Du söker via en länk på utbildningens webbsida.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen. 

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. 

Övriga kostnader

För att kunna genomföra vissa studiebesök och LIA krävs ibland att studenterna har skyddsskor. Dessa behöver du införskaffa själv.

Yrkeshögskolan använder en webbportal, Fronter, där de studerande har tillgång till visst kursmaterial och scheman. Den kurslitteratur som används får du dock köpa själv.

Yrkeshögskolan Sandviken

Yrkeshögskolan Sandviken

Sandviken kommuns två yrkeshögskoleutbildningar,Kvalificerad automationstekniker och Kvalificerad verkstadstekniker är båda framtagna i nära samarbete med respektive bransch. Du får kvalificerad kompetens som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. En fjärdedel av utbildningen sker på företag vilket ger dig arbetslivserfarenhet och viktiga kontakter...


Läs mer om Yrkeshögskolan Sandviken och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Produktionstekniker

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Yrkeshögskolan Sandviken

Stadshuset, Odengatan 37
81131 Sandviken

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Produktionstekniker från Yrkeshögskolan Sandviken, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: