Sammanfattning
YH-utbildning
Lidköping
Klassrum
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 2023-08-21 - Lidköping
Sista ansökan: 2023-05-14

Videoreportage

Om utbildningen

Vill du arbeta som modellbyggare åt arkitekter eller formtagare för en konstnär, ta fram rekvisita och attribut till museer, film och teater eller kanske som bilmodellör?

Då är det designmodellör du ska bli!


Designmodellör är ett brett hantverksyrke för smala yrken. Det är en unik utbildning som ger dig mångsidig teknik och materialkunskap och spänner över en rad olika arbetsområden. Du jobbar med modelltillverkning, tredimensionell gestaltning, formtagning och gjutning. Grundläggande orientering i CAD och 3D-modellering och kreativ problemlösning.

Utbildningen passar dig som är intresserad av form, teknik och hantverk. Du är kreativ och uppfinningsrik och uppskattar att jobba i projekt, har god samarbetsförmåga och är lyhörd.

Detta får du lära dig:

Som studerande på vår Designmodellör-utbildning får du god orientering i tredimensionell gestaltning, bransch och yrkesorientering samt grunderna i 3D-modellering (CAD). Du får kännedom om många olika material och hantverkstekniker. Vi erbjuder även möjlighet till fördjupning i det ämne som intresserar dig mest.

Du får lära dig bland annat:

 • olika modelleringstekniker
 • gjuttekniker
 • grunderna i ytbehandling
 • arbeta med gips, leror, plaster och andra prototypmaterial
 • hantera digitala modelleringsverktyg (CAD)
 • ritningsläsning
 • marknadsföring
 • presentationsteknik
 • skiva rapporter och redovisa dina projekt

I utbildningen Designmodellör ingår en kurs i entreprenörskap, marknadskommunikation och företagande för kulturarbetare. Här får du kunskaper i att sammanställa en arbetsportfolio och annat presentationsmaterial. Skolan samarbetar med företag och institutioner i skarpa projekt och tack vare detta får du lära dig att planera och genomföra ett arbete med givna tidsramar och budget. I utbildningen ingår också olika projektarbeten där du kommunicerar och samarbetar i grupp.


LIA som designmodellör

En stor del av utbildningen utgörs av LIA (lärande i arbete). LIA:n ger dig insikt i branschen och yrket som modellör på något av Formakademins många samarbetsföretag. Under LIA:n jobbar du oftast i grupp där det är en styrka att kunna kommunicera och samarbeta.

Detta har de studerande sagt om utbildningen

"Jag tycker om att arbeta med modeller och utbildningen är mycket lärorik. Lärarnas kompetens är fantastisk." - Johanna Qvarfordt, 25 år, Norrköping

"Utbildningen är omfattande och bred där vi under första året lär oss grunderna och under år två väljer vår specialisering." - Clara Höidal, 21 år, Falkenberg

"Bra upplägg där vi fokuserar ingående på en sak för att lära sig tekniken och metoden." - Benjamin Karlsvärd, 19 år, Lidköping

För mer information om Designmodellör , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Formakademin i Lidköping?

CSN-berättigad

Bra kontakter

med näringsliv

Eftertraktad utbildning

Efter modellörsutbildningen kan du jobba...

Hantverk med många valmöjligheter

Modellören är en ganska okänd yrkeskår och det beror delvis på att arbetet är ett led i produktframtagningen utan signatur på resultatet. Inte alla men många modellörer jobbar som egna företagare och/eller konsulter.

Efter avslutad utbildning kan du exempel arbeta som: 

 • prototyp- och designmodellör åt industridesigners, bland annat inom bilindustrin
 • modellbyggare åt arkitekter
 • attributmakare på museum eller teater
 • formtagare i samarbete med konstnärer
 • gipsmodellör för keramisk produktion

Så ansöker du

För att komma in på modellörsutbildningen krävs att du har en godkänd gymnasieutbildning, gärna en tidigare utbildning inom form eller teknik och grundläggande datakunskaper.

Du ska vara intresserad av form och hantverk. Du ska uppskatta att jobba i projekt, ha god samarbetsförmåga, vara lyhörd och uppfinningsrik. Det allra viktigaste är att du har motivation och förståelse för vad det innebär att jobba som hantverkare. För att bli riktigt bra modellör krävs tålamod och mycket träning.

Utbildningen är yrkesförberedande och yrkeserfarenhet är ett plus.

Du ansöker genom ansökningsblanketten på Formakademins hemsida. Om du kallas till intervju får du göra ett mindre arbetsprov.

Examen & Intyg

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen på 400 p. Betyg ges efter avslutad utbildning. 

Kostnader

Utbildningen står under statlig tillsyn och berättigar till studiemedel från CSN.

Formakademin i Lidköping

Formakademin i Lidköping - Professionell kreativitet

Formakademin är ett kunskapscentrum för keramik, mönsterdesign och designmodellering. På Formakademins utbildningar blir du upplärd av de bästa. Våra lärare är yrkesverksamma och här hittar du bland annat en världsmästare i drejning samt mästare inom krukmakaryrket. Våra utbildningar ger dig...


Läs mer om Formakademin i Lidköping och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Designmodellör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Formakademin i Lidköping

Fabriksgatan 4
531 30 Lidköping

Tel: 0510-248 00
Fax 0510-298 90
www.formakademin.se

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Designmodellör från Formakademin i Lidköping, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.