Korta YH-utbildningar

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i teori och praktik

Medlearn, Distans
Längd
3 månader
Utbildningstakt
Deltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
3 månader
Utbildningstakt
Deltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i teori och praktik

Kort YH-kurs inom NPF

Jobbar du som exempelvis elevassistent, personlig assistent, socionom eller lärare och önskar kompetensutveckling inom NPF? Vill du bli bättre på att stötta personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Ta möjligheten att utveckla din kompetens inom NPF genom denna YH-kurs. Utbildningen är på halvfart och på distans och upplagd så att du ska kunna arbeta samtidigt för att fördjupa ditt lärande.

Denna kurs riktar sig till dig som jobbar inom skola, vård och omsorg, stödverksamhet, kriminalvård, socialtjänst eller annan liknande verksamhet. Utbildningens huvudsakliga syfte är att höja din kompetens kopplat till neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, så att personer med dessa diagnoser kan få likvärdiga möjligheter i livet.

I kursen introduceras du för symptombilden för olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD, ADD och autismspektrat. Du får kunskaper om variationer i symptomen baserat på olika faktorer och kombination av NPF-diagnoser. Du kommer få lära dig att hantera vardagliga situationer och hur du kan förebygga stress genom individanpassade metoder. De teoretiska delarna kombineras med diskussioner, erfarenhetsutbyte och reflektioner kring praktisk tillämpning. Du ska kunna använda dig av dina kunskaper direkt i den verksamhet som du befinner dig i.

Efter kursen kommer du ha kunskap för att kunna arbeta hälsofrämjande. Du känner till lagar och skyldigheter som finns gentemot barn, ungdomar och vuxna med NPF-diagnos. Du kan identifiera och samordna stödbehov och tillämpa individanpassad vardagspedagogik och kommunikation med personer med NPF och deras anhöriga. Du kan också analysera möjligheter och utmaningar för att kunna införa förbättringsåtgärder.

Utbildningen är framtagen i nära samverkan med riksförbundet Attention och andra sakkunniga och verksamma inom området som också bidrar i undervisningen och erbjuder studiebesök i deras verksamheter i landet.

För mer information om Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i teori och praktik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Medlearn?

CSN-berättigad

Praktik/LIA

Eftertraktad utbildning

Så ansöker du

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet, dvs gymnasieexamen eller motsvarande, samt minst ett års arbetslivserfarenhet på heltid i roller såsom elevassistent, personlig assistent, socionom, lärare eller liknande.

Så kompletterar du din ansökan

Du kompletterar din ansökan till våra utbildningar genom att logga in på ditt konto på YH-antagningen.
Du klickar på den blåa knappen “Till din ansökan” uppe i menyn.
Därefter laddar du upp dina ansökningshandlingar, till exempel betyg eller andra dokument som styrker din behörighet.

Upplägg

Så går undervisningen till

Föreläsningar och seminarium sker på en fast tid 4 timmar/vecka. Du förväntas lägga timmar av yrkesnära uppgifter nära tillfällena för att maximera ditt lärande. Undervisningen sker via Teams och utbildningsmaterialet finns på vår digitala plattform Google Classroom som du når dygnet runt. Du håller kontakt med utbildningsledare, föreläsare och andra deltagare via Teams. Kursen är på svenska, viss litteratur kan förekomma på engelska.

Kursinnehåll

NPF - teoretisk introduktion

Kursens uppläggNPF - teoretisk introduktion

Exempelvis

  • Grundläggande kunskaper om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och utredningar.
  • Variationer av symptomuttryck, ärftlighet och miljöpåverkan relaterat till NPF.
  • Betydelsen av lärmiljöer, arbetsmiljöer och vardagsmiljöer, samt förebyggande och hälsofrämjande arbete.
  • Särskilt utsatta grupper och samband mellan NPF och andra svårigheter.

Modulen omfattar 15 YH-poäng

Bemötade och praktisk tillämpning

Exempelvis

  • Kartläggning och anpassning av den fysiska och pedagogiska miljön på arbetsplatsen för inkludering av personer med NPF.
  • Vardagspedagogik, tydliggörande pedagogik och bemötande av personer med NPF och deras anhöriga.
  • Identifikation av svårigheter och stödbehov i vardagen.
  • Förbättring av verksamhetsrutiner för personer med NPF samt samverkan mellan olika instanser.

Modulen omfattar 15 YH-poäng

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i teori och praktik

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Medlearn
Lövholmsvägen 18
117 43 Stockholm

Medlearn – utbildning inom hälsa, vård och omsorg 

Medlearn utbildar varje år tusentals personer på olika nivåer till yrken inom hälsa, vård och omsorg och finns idag på flera platser i Sverige.  Beroende på var du läser erbjuder Medlearn olika studieupplägg så att arbete och studier kan kombineras....

Läs mer om Medlearn och visa alla utbildningar.

Highlights