Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Internationell designer inom textil, mode och funktion

Nordiska Textilakademin
Sammanfattning
Yh-utbildning
Borås
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad

Internationell designer inom textil, mode och funktion

INTERNATIONELL DESIGNER INOM TEXTIL/MODE/FUNKTION, 400P

Nordiska Textilakademins designutbildning riktar sig till Dig som vill arbeta som designer och skapa produkter för den allt mer medvetna modekonsumenten. Som designer medverkar Du redan på idéstadiet till textilbranschens utveckling och hållbara arbetsprocesser. Under utbildningen skaffar Du Dig specialiserade kunskaper om formgivning, designprocess och hur du kommunicerar Dina idéer. Du får också kunskaper om och överblick över de faktorer som styr mode och trender idag, olika målgruppers specifika krav och hur man anpassar en kollektion till målgrupp och marknad.

Tempot är högt på utbildningen varför vi förutsätter en stor egen drivkraft hos Dig som student. Vi arbetar i ett högt tempo, och där entusiasm, vilja och kommersiellt tänkande är viktigt. Vårt fokus ligger på varumärket och slutanvändaren, konsumenten, därför är de olika kurserna knutna till reella samarbeten med företag från dag ett.

Samarbetet med näringslivet är fundamentet i Nordiska Textilakademins utbildningsmetod.
All undervisning sker av lärare som själva arbetar i branschen, var och en specialist inom sitt område. Undervisningen präglas av direkt koppling mellan teori och praktik.

År 1

Under utbildningens första år lär Du Dig grunderna i designprocessen och får en god förståelse för hur processen går till, från idé till färdig produkt. Du får prova på de olika inriktningarna mode-, sko och sportdesign och får även jobba med olika tekniker för att utveckla Din formgivningstalang, skapa ett eget formspråk och en personlig stil. Utbildningens första år ska ge Dig som vill arbeta som designer insikt och kunskap om de faktorer som styr mode och trender idag, samt integrera de olika kompetenser som medverkar i en strategisk designprocess, för affärsutveckling i vid mening.

Förutom designrelaterade ämnen studerar Du marknadskommunikation som är en viktig del i designerns arbete. Du får träning i kreativa och innovativa metoder i anslutning till problemlösning och nyskapande.

År 2

Under andra året väljer Du att specialisera dig inom mode- sko eller sportdesign och arbetar till stor del projektbaserat mot företag i branschen. Du kommer redan under skoltiden att jobba med verkliga uppdrag och kunder. Att jobba med flera olika typer av varumärken och produkter under utbildningen ger Dig en bred kompetens och hög anställningsbarhet. För att få praktisk erfarenhet och för att utveckla och fördjupa Dina specifika kompetenser ingår även 6 månaders arbetsplatsförlagd praktik/lärande i arbete (LIA). Under studietiden finns även möjlighet att göra mäss- och trendresor till exempelvis Stockholm, Köpenhamn, Paris, München, London och Berlin.

Examen och karriär

Efter avslutad utbildning får Du en Yrkeshögskoleexamen, och erhåller ett examensbevis.

Utbildningen passar Dig som:

Har gått ut gymnasiet, är kreativ med estetisk förmåga och vill gå en intensiv utbildning som gör dig anställningsbar redan efter två år. Vi förutsätter att du har en stor egen drivkraft och är beredd att jobba hårt.

Upplägg

Utbildningen är 2 år lång och läses på heltid i våra lokaler i Textile Fashion Center i Borås. Kurserna är huvudsakligen på svenska, men fackuttryck och termer på engelska förekommer då engelska är det vedertagna branschspråket.

VARMT VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!

För mer information om Internationell designer inom textil, mode och funktion , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörig att söka är Du som har svensk gymnasiekompetens eller motsvarande, med godkända betyg i Matte 1, Svenska 1 och Engelska 5 eller motsvarande. Ansökan görs via yhantagning.se. Ansökningsperioden öppnar i februari. Till din ansökan skickar du också in arbetsprover, läs mer om dem här nedanför. 

Till Din ansökan skickar Du in arbetsprover, bestående av följande:

Arbetsprover - första urvalet

Estetiskt / konstnärligt prov (arbetsprover skickas med ansökan), max 31 poäng. Minimumpoäng för att gå vidare i urvalet och kallas till särskilt prov 2 = 12p (alla med minst 12 p kallas. Arbetsproven bedöms ur ett estetiskt/konstnärligt perspektiv avseende: färgkomposition, perspektiv, tekniskt utförande, kreativitet & personlig stil, materialkomposition).

 • Beskrivning av en produktutvecklingsidé, gestaltad i text & bild
 • En färglagd stadsbild i valfri teknik
 • Ett collage i blandteknik (digitala tekniker godkänns)
 • En fantasibild med valfritt motiv och teknik
 • Två bilder av människor, där en skall vara en krokiteckning

Andra urvalet

MUNTLIG presentation om 3 - 5 min av produktutvecklingsidé, max 15 poäng. Beskrivning av produkten / tjänsten –helhet. Vem är Din målgrupp & varför väljer Du den?

Vid lika meritvärde efter urval enligt ovan, används LOTTNING.

Arbetsproverna skickas till:
Nordiska Textilakademin
Box 55008
501 14 Borås.

Märk försändelsen ”Ansökan internationell designer”. Var noga med att sätta namn på alla Dina dokument.

Sista ansökningsdag är 30 april.


URVAL
Samtliga ansökningar genomgår en urvalsprocess i 3 steg:
1. Ansökningshandlingar
2. Antagningsintervju och praktiska prov
3. Ledningsgruppen beslutar om antagning

Ämnen vid utbildningen Modedesign:

Kursöversikt, 400 poäng

 • Affärs- och produktionsengelska      10 poäng
 • Affärskunskap                                      20 poäng
 • Design                                                    115 poäng
 • E-handelskunskap                               10 poäng
 • Examensarbete                                    20 poäng
 • Hållbar utveckling                                20 poäng
 • Kommunikation                                    30 poäng
 • LIA - praktik                                           100 poäng
 • Marknadsföring                                    10 poäng
 • Mäss- och marknadsstudier i
  producerande länder                          10 poäng
 • Programvaror i branschen                 15 poäng
 • Textil materiallära och
  tillverkningsprocesser                        40 poäng

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning får du en Yrkeshögskoleexamen, och erhåller ett examensbevis samt intyg från de företag/varumärken vi arbetat med under utbildningstiden att lägga till din portfolio.

Kostnader

YH-utbildningen är avgiftsfri för Dig som student. Kostnader för studielitteratur och  övrigt arbetsmaterial tillkommer, som för de flesta eftergymnasiala utbildningar. 
Utbildningen ger rätt till studiestöd från CSN.

Nordiska Textilakademin

Nordiska Textilakademin

Nordiska Textilakademin - textil- och designutbildningar som ger jobb!

  I fantastiska lokaler i Textile Fashion Center i Borås, arbetar Nordiska Textilakademin i nära samarbete den svenska textilbranschen. Vårt uppdrag är att öka lönsamheten och  kompetensen hos svenska textilföretag genom samarbete, rådgivning och utbildning. Nordiska Textilakademin bedriver utbildningar inom...


Läs mer om Nordiska Textilakademin och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Internationell designer inom textil, mode och funktion

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Nordiska Textilakademin

Skaraborgsvägen 3A
506 30 Borås

Beställ information

För att få mer information om Internationell designer inom textil, mode och funktion via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.