Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Anläggningsingenjör väg och vatten

Teknikhögskolan
Sammanfattning
Utbildningstyp: Yh-utbildning
Utbildningsort: Göteborg
Längd: 2 år
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja

Anläggningsingenjör väg och vatten

Vill du jobba som ingenjör inom väg och vatten?

Som anläggningsingenjör inom väg och vatten kommer du att bli en nyckelperson inom svensk tillväxt. Du kommer att vara delaktig i förbättringen och framtagandet av Sveriges nya transportvägar. Ett fungerande transportsystem kommer att vara en mycket viktig komponent för Sveriges framtid. En genomtänkt infrastruktur lägger grunden för Sveriges fortsatta tillväxt.

Under de närmaste årtiondena planeras uppstart för flera stora byggprojekt. Fram till år 2028 görs en rad storsatsningar på kollektivtrafik, järnvägar och vägar i Göteborgsregionen. Några exempel på stora byggprojekt är Ostlänken och Västsvenska paketet. I de här projekten görs enormt stora investeringar vilket kommer innebära ett ökat behov av arbetskraft i branschen.

Efter avslutad Yh-utbildning kan du bland annat arbeta som anläggningsprojektör, projektledare och produktionsledare. Anställningsbehovet i branschen är stort och chanserna till jobb efter examen är mycket goda. Vi samarbetar i den här Yh-utbildningen med många av de stora företagen i regionen.

Efter examen

Efter genomförd utbildning kommer du att ha kunskap om anläggningsprojektets faser, styrning av projekt, samt dess planer och mål. Du kommer att ha färdigheter att leda projekt från start till mål, samt utvecklat ditt personliga ledarskap och ha grundläggande kunskaper inom kommunikation.

Vidare kommer du att ha kunskap om beräkningar så som volymberäkningar, dimensionering och bärighetsberäkningar. Du kommer att ha kunskap om mark- och anläggningsteknik, markbyggnadsteknik/grundläggningsteknik av vägar, järnvägar, tunnlar, dammar, VA-ledningar, olika varianter av asfaltsbeläggningar, ytors dimensionering och uppbyggnad, grundförstärkningsmetoder samt spontning.

Efter Yh-utbildningen kommer du att kunna arbeta med branschledande CAD-program för mark-, väg- och VA-projektering.

För mer information om Anläggningsingenjör väg och vatten, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Behörighet

Du vet väl att du alltid kan söka en utbildning även om du inte har fulla behörigheter? 

Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser eller en utländsk examen som visar dina kunskaper. Tveka inte på att söka om du saknar behörighet!

Det går även att läsa preparandkurser hos oss. Då läser du en gymnasiekurs under en kortare period för att bli behörig till en viss utbildning. 

Formella behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Matematik 2

Examen, diplom m.m.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. 

Utbildningens innehåll

 • Anläggningsprojektering
 • Examensarbete
 • Grundläggande entreprenad
 • Grundläggande entreprenadjuridik
 • HSMQ
 • Konstruktionsberäkning
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Mark- och anläggningsteknik
 • Matematik
 • Planering och projektstyrning
 • Planeringsverktyg
 • Svensk ritstandard
 • Virtuell design och konstruktion

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Du söker studiemedel via csn.se.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Anläggningsingenjör väg och vatten

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Teknikhögskolan

Teknikhögskolan - här får 9 av 10 av de studerande jobb direkt efter examen!

Hos Teknikhögskolan läser du yrkeshögskoleutbildningar inom IT, bygg, teknik, logistik och ledarskap. Skolan har gedigen erfarenhet av att bedriva yrkeshögskoleutbildningar med mycket goda resultat. Om du vill ha en utbildning som gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden, så är det här du ska studera!

Teknikhögskolan öppnade i Göteborg 2003 och finns idag på tio orter runt om i landet. Affärsidén är att erbjuda de utbildningar som näringslivet efterfrågar. Teknikhögskolans varierade utbud beror därför till stor del på vilken kompetens som marknaden efterfrågar på respektive ort.

Branschnära undervisning

Teknikhögskolans vision är att vara bäst på utbildning i samarbete med arbetslivet. För att lyckas med detta, samverkar skolan ständigt med företag och organisationer för att få bästa möjliga kontakt på arbetsmarknaden. Teknikhögskolan samarbetar idag med över 300 utbildare runt om i Sverige med spetskompetens inom sitt område och sin bransch. Skolan ställer höga krav på utbildarna och har som målsättning att enbart jobba med utbildare som har förmåga att både inspirera och ge dagsaktuell kunskap.

Praktiska case och praktik, LIA, under dina studier

Undervisningen består till stor del av praktiska case. Detta för att kunskapen ska kunna användas direkt i den framtida yrkesrollen, oavsett om du läser en längre yrkeshögskoleutbildning, en diplomutbildning eller en kortare företagsutbildning. I nästan alla Yh-utbildningar ingår LIA (lärande i arbete). LIA är den praktiska delen av utbildningen och syftar till att göra dig så förberedd som möjligt för arbetslivet genom att du har arbetsförlagt lärande ute på ett företag där du får praktisera din kunskap i yrkesrollen ute på fält.

Som studerande på Teknikhögskolan får du en utbildning som gör dig startklar för arbetslivet och attraktiv på arbetsmarknaden.

Varmt välkommen till Teknikhögskolan!

Visa alla utbildningar med Teknikhögskolan

Beskrivning och boende

Kontaktuppgifter till Teknikhögskolan

Teknikhögskolan

Anders Personsgatan 14
416 64 Göteborg

Teknikhögskolan Facebook

Beställ information

För att få mer information om Anläggningsingenjör väg och vatten via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.