YH-utbildning
Inga recensioner än

Bagare och konditor

Längd
46 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
7 augusti, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
46 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
7 augusti, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

7 augusti, 2023

  • Klassrum
  • Västerås

Om utbildningen

bagare och konditor

Studera till bagare och konditor hos Västerås Yrkeshögskola!

Utbildningen är en kvalificerad yrkesinriktad utbildning som riktar sig till dig som vill utveckla dina grundläggande kunskaper inom bageri och konditori. Utbildningstid 46 veckor, 230 Yh-poäng.

Utbildningen vidareutvecklar dina hantverkskunskaper och förfinar dina förmågor inom området bageri och konditori. En utbildning för dig som vill planera och genomföra hantverksskicklig produktion av konditor- och pâtisseriprodukter genom moderna tekniker och produktioner. Du lär dig att praktisera entreprenörskap med ett branschperspektiv. Du får färdigheter i att hantera råvaror på ett korrekt sätt utifrån gällande livsmedelsföreskrifter och med beaktande av påverkan på miljö och ekonomi, samt du lär dig att innovativt kombinera smak, konsistens och utseende på ett sätt som motsvarar potentiella kunders önskemål. Du får kompetens att kreativt presentera bröd och bakverk. 

Efter examen kan du söka arbete som: 

Bagare

Konditor

Restaurangkonditor

För mer information om Bagare och konditor, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Lärande i arbete

LIA

På yrkeshögskolan varvas teori med praktik, detta innebär att en del av din utbildning är förlagd på en arbetsplats. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetsgivarna och teori varvas med praktik ute på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för Lärande i arbete (LIA).

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du får arbetslivserfarenhet och känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Du knyter kontakter på arbetsmarknaden som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

Din LIA-plats söker du som studerande själv utifrån kursplan och dina egna önskemål om framtida karriär. Genom hela processen har du stöd och coachning från skolan. Du får även utbildning i metoder och verktyg som gör att du kan söka din LIA-plats på ett professionellt sätt.

LIA 1 - 6 veckor

LIA 2 - 7 veckor

Varför välja Västerås Yrkeshögskola?

Externa föreläsare

Behov på

arbetsmarknaden

Praktik/LIA

Så ansöker du

Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande

Särskild behörighet
Följande gymnasiekurser med minst betyg E/G/3:
• Bageri 2/Bageri A Konditori 2/Konditori A
• Bageri 3/Bageri B Konditori 3/Konditori B
• Hygien/Livsmedelshygien

Utbildningen bygger på kunskaper som förvärvats på Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri på gymnasiet. Förkunskaperna i de kurser som krävs för behörighet är därför nödvändiga för att den studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kursen Hygien ger förkunskaper om hygienens betydelse för hantering av livsmedel, färdigheter i att följa system för kontroll av livsmedelshygien och utföra egenkontroll. Kurserna Bageri 2 och 3 ger förkunskaper om tillverkning av bröd och bakverk, metoder och utrusning, råvaror och prissättning, hygien och märkning, samt ergonomi och säkerhet. Kurserna Konditori 2 och 3 ger förkunskaper om tillverkning av konditoriprodukter, metoder och utrusning, råvaror och prissättning, hygien och märkning, samt ergonomi och säkerhet.

Reell kompetens

Om du som söker saknar betyg för att uppnå kraven på grundläggande behörighet och/eller särskild behörighet, men anser dig ha rätt kompetens som motsvarar den formella behörigheten kan du i stället ansöka till utbildningen genom att få din reella kompetens prövad. Reell kompetens innebär att du genom arbetslivserfarenhet, föreningsliv, utlandsvistelse, tidigare studier eller på andra sätt har inhämtat kompetens som motsvarar behörighetskraven.

Urvalsgrunder

Särskilt prov

Kursinnehåll

Kurser

Ekonomi och företagande 20 YHP

Examensarbete - gesällförberedelse 25 YHP

Kreativt hantverk - Bageri och konditori 30 YHP

Lärarande i arbete 1 30 HP

Lärande i arbete 2 35 YHP

Organisation och ledarskap 10 YHP

Produktionsteknik - Bageriprodukter 40 YHP

Produktionsteknik - Konditoriprodukter och Pâtisserie 40 YHP

Kostnader

Utbildningen till Bagare och konditor är kostnadsfri och berättigar till studiemedel hos CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Bagare och konditor

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Västerås Yrkeshögskola
Karlsgatan 9 A
722 14 Västerås

Västerås Yrkeshögskola

YH-utbildningar är ett alternativ till universitet och högskola i nära samverkan med näringslivet. Att studera på en Yrkeshögskola ger stora fördelar för både studerande och företag. YH-utbildningar ger förutsättningar för den studerande till att komma ut i näringslivet för att...

Läs mer om Västerås Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights