
Om utbildningen
Studera till bagare och konditor hos Västerås Yrkeshögskola!
Utbildningen är en kvalificerad yrkesinriktad utbildning som riktar sig till dig som vill utveckla dina grundläggande kunskaper inom bageri och konditori. Utbildningstid 46 veckor, 230 Yh-poäng.
Utbildningen vidareutvecklar dina hantverkskunskaper och förfinar dina förmågor inom området bageri och konditori. En utbildning för dig som vill planera och genomföra hantverksskicklig produktion av konditor- och pâtisseriprodukter genom moderna tekniker och produktioner. Du lär dig att praktisera entreprenörskap med ett branschperspektiv. Du får färdigheter i att hantera råvaror på ett korrekt sätt utifrån gällande livsmedelsföreskrifter och med beaktande av påverkan på miljö och ekonomi, samt du lär dig att innovativt kombinera smak, konsistens och utseende på ett sätt som motsvarar potentiella kunders önskemål. Du får kompetens att kreativt presentera bröd och bakverk.
Efter examen kan du söka arbete som:
Bagare
Konditor
Restaurangkonditor
Lärande i arbete
LIA
På yrkeshögskolan varvas teori med praktik, detta innebär att en del av din utbildning är förlagd på en arbetsplats. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetsgivarna och teori varvas med praktik ute på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för Lärande i arbete (LIA).
På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du får arbetslivserfarenhet och känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Du knyter kontakter på arbetsmarknaden som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.
Din LIA-plats söker du som studerande själv utifrån kursplan och dina egna önskemål om framtida karriär. Genom hela processen har du stöd och coachning från skolan. Du får även utbildning i metoder och verktyg som gör att du kan söka din LIA-plats på ett professionellt sätt.
LIA 1 - 6 veckor
LIA 2 - 7 veckor
Varför välja Västerås Yrkeshögskola?
Externa föreläsare
Behov på
arbetsmarknaden
Praktik/LIA
Så ansöker du
Grundläggande behörighet
Uppdateras inom kort
Särskild behörighet
Lägst betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Bageri 2
- Bageri 3
- Hygien
- Konditori 2
- Konditori 3
Utbildningen bygger på kunskaper som förvärvats på Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri på gymnasiet. Förkunskaperna i de kurser som krävs för behörighet är därför nödvändiga för att den studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kursen Hygien ger förkunskaper om hygienens betydelse för hantering av livsmedel, färdigheter i att följa system för kontroll av livsmedelshygien och utföra egenkontroll. Kurserna Bageri 2 och 3 ger förkunskaper om tillverkning av bröd och bakverk, metoder och utrusning, råvaror och prissättning, hygien och märkning, samt ergonomi och säkerhet. Kurserna Konditori 2 och 3 ger förkunskaper om tillverkning av konditoriprodukter, metoder och utrusning, råvaror och prissättning, hygien och märkning, samt ergonomi och säkerhet.
Urvalsgrunder
Särskilt prov
Kursinnehåll
Kurser
Ekonomi och företagande 20 YHP
Examensarbete - gesällförberedelse 25 YHP
Kreativt hantverk - Bageri och konditori 30 YHP
Lärarande i arbete 1 30 HP
Lärande i arbete 2 35 YHP
Organisation och ledarskap 10 YHP
Produktionsteknik - Bageriprodukter 40 YHP
Produktionsteknik - Konditoriprodukter och Pâtisserie 40 YHP
Kostnader
Utbildningen till Bagare och konditor är kostnadsfri och berättigar till studiemedel hos CSN.
Västerås Yrkeshögskola

Västerås Yrkeshögskola
YH-utbildningar är ett alternativ till universitet och högskola i nära samverkan med näringslivet. Att studera på en Yrkeshögskola ger stora fördelar för både studerande och företag. YH-utbildningar ger förutsättningar för den studerande till att komma ut i näringslivet för att...
Öppet hus, Event
Öppet hus på Västerås yrkeshögskola!
Välkommen på Öppet hus på Västerås yrkeshögskola!
Träffa våra utbildningsledare och studerande. Ta del av information om utbildningarna, kursinnehåll, vilka yrken utbildningarna leder till, vilka företag vi samarbetar med, hur mycket LIA (praktik) som ingår, och se våra ljusa och trevliga lokaler samt passa på att ställa frågor.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2023-03-22 | Tid: 17:00 - 19:00 |
Branschdag Elkraftsingenjör och Systemtekniker spårfordon
Torsdag 9 februari kl 16-18
Välkommen till vår branschdag! Du får information om utbildningarna och vilka yrken de leder till. Ställ frågor till våra utbildningsledare och studerande, samt till medverkande företag - de kan vara din nästa arbetsgivare! De här utbildningarna ger dig stora chanser till jobb.
Adress: Karlsgatan 9 A, 722 14 VÄSTERÅS
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2023-02-09 | Tid: 16:00 - 18:00 |
Öppet hus Bagare och konditor
Onsdag 8 februari kl 15-18 på Tranellska gymnasiet
Adress: Sjöhagsvägen 4, 721 32 VÄSTERÅS
Ta del av information om yrkeshögskoleutbildningen Bagare och konditor. Du får se dig omkring i våra fina lokaler och du träffar och kan ställa frågor till våra utbildningsledare, yrkeslärare och studerande.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2023-02-08 | Tid: 15:00 - 18:00 |
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Västerås Yrkeshögskola
För att få mer information om utbildningen Bagare och konditor från Västerås Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.