Kommande starter
Om utbildningen
Specialistundersköterska inom operation, anestesi och intensivvård
Är du intresserad av ny kunskap, ny karriär? Eller vill du utvecklas i din nuvarande yrkesroll? Att arbeta som undersköterska på operation eller på intensivvårdsavdelning innebär att du dagligen handskas med avancerad teknik och svårt sjuka patienter.
Är du intresserad, men osäker på vad arbetet innebär? Kontakta utbildningsledare för eventuell hospitering inom operation eller intensivvård.
Du utvecklar spetskompetens när det gäller att arbeta med medicinteknisk utrustning, iordningställande av operationssal, temarbete i akut och specifikt omhändertagande av den svårats sjukaste patienten.
Innehållet i utbildningen är framtaget av arbetslivet för att hålla en hög kunskapsnivå som matchar de krav som ställs från arbetslivet och du kommer vara väl rustad att möta dem! Efter avslutad utbildning kan du arbeta på avdelningar som riktar sig mot operation, anestesi eller intensivvård.
Att studera på distans
Utbildningen pågår 1 år med en studietakt på 100%, vilket motsvarar en heltidstjänst. Studierna bedrivs på delvis distans med platsbundna träffar. Att studera på delvis distans innebär stor flexibilitet och stort eget ansvar. Det innebär att du till stor del kan studera var och när du vill förutsatt att du kan medverka vid platsträffar. Det krävs självdisciplin, god planering av din studietid samt att du håller dig uppdaterad på skolans lärplattform.
LIA (lärande i arbete)
Utbildningen innehåller LIA, sju veckor inom intensivvård samt sju veckor inom operation/anestesi. Under LIA omsätter du dina teoretiska kunskaper från utbildningen ute på klinik och tränar på din nya yrkesroll. LIA-plats söks av skolan. Skolan försöker i möjligaste mån ordna LIA-plats i din region, vilket vi dock inte kan garantera. Om LIA inte kan erbjudas på hemort erbjuder vi LIA inom region Kronobergs två sjukhus.
Upplägg
Studierna bedrivs på delvis distans med träffar i Växjö samt något tillfälle i Ljungby. Träffarna sker i varje kurs och pågår ca 2-3 dagar. Platsträffarna innefattar föreläsningar, studiebesök och praktisk träning som utvecklar dina kunskaper för att kunna möta arbetslivets behov och krav. Träffarna varvas med självstudier samt digitala träffar, examinationer och handledning via chatt.
Du som studerande har du tillgång till en utbildningsplattform som du kan nå hemifrån via webben. Här publiceras all information som rör utbildningen.
Utbildningsplan
- Introduktion, lagstiftning, patientsäkerhet, kvalitetearbete och yrkesansvar 10p
- Vårdhygien, sterilitet och vårdrelaterade infektioner 15p
- Anatomi, fysiologi och patofysiologi 20p
- Medicinsk teknik, 10p
- Omvårdnad inom operation och anestesi 25p
- Omvårdnad inom intensivvård, 25p
- Lärande i arbete inom anestesi och operation 35p
- Lärande i arbete inom intensivvård 35p
- Kommunikation och handledning 15p
- Examensarbete 10p
Övrig information
Särskilt pedagogiskt stöd
Är du i behov av särskilt pedagogiskt stöd i din utbildning? Kontakta YH Region Kronoberg.
Tillgodoräkna kurs
Har du redan kunskaper och har uppfyllt målen motsvarande en eller flera av utbildningens kurser kan du ansöka om att tillgodoräkna dessa vid utbildningens start.
Så ansöker du
Ansökan
Länk till ansökan hittar du på YH Region Kronobergs hemsida
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
- Vård- och omsorgsprogrammet (eller motsvarande vuxenutbildning)
- Svenska 2
- Minst 1 års arbetslivserfarenhet som utbildad undersköterska eller motsvarande kompetens
Antagningsprov
Behöriga sökande kommer före antagning att bli inbjudna till ett antagningsprov
Urval görs efter meritvärde av yrkeserfarenhet och resultat av antagningsprovet.
Komplettering av ansökan
Sista dag då du som sökande själv kan komplettera din ansökan är sista ansökningsdag 15 april.
Examen & Intyg
- Yrkeshögskoleexamen
- Diplom för godkänd yrkeshögskoleutbildning i lokalt certifierat Vård- och omsorgscollege
- Europass
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel.
Kostnader i samband med träffar såsom för resor och logi, står studenten för. Litteraturkostnader tillkommer.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,8
En mycket bra utbildning som har gett mig mycket i min nya yrkesroll. Rekommenderar alla dom jobbar på iva att läsa den.
Jag kunde få mitt drömjobb genom denna utbildning! Glad att jag valde att läsa hos er och jag fick otroligt mycket kunskap under utbildningens gång.
YH Region Kronoberg
YH Region Kronobergs är en del av region Kronoberg. De senaste tio åren har hundratals studerande tagit steget ut i en ny yrkesroll. YH Region Kronoberg erbjuder 5 utbildningar: Medicinsk vårdadministratör, tandsköterskeutbildning, specialistundersköterska barn & ungdom, specialistundersköterska psykiatri samt specialistundersköterska operation,...
Rolig, lärorik och intressant utbildning där man får göra praktik både inom intensivvård och operation.