YH-utbildning

Järnvägsingenjör

Nackademin, i Stockholm
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-02
Utbildningsform
Klassrum
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-02
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Järnvägsingenjör

Utbilda dig till järnvägsingenjör!

Vill du jobba med ett järnvägsnät som räcker till Hong Kong? Är du nyfiken på hur järnvägen fungerar som transportsystem – ur ett tekniskt, ekonomiskt, miljö- och trafiksäkerhetsmässigt perspektiv? Är du intresserad av teknik och vill lära dig om BEST – Ban-, El-, Signal- och Teleteknik?

Att arbeta som järnvägsingenjör kan vara lite som att lägga omfattande och komplexa pussel, där små detaljer skapar en betydligt större helhet. Oavsett om du jobbar inom ett avgränsat område som till exempel underhållsingenjör eller du har avancerat till arbetsledare, så handlar det i stort om givna ramar av politiska beslut, lagar och förordningar – som kräver såväl tekniska, ekonomiska och praktiska lösningar, ner till minsta säkring.

Utbildningen

I YH-utbildningen Järnvägsingenjör får du lära dig saker som allmän och tillämpad underhållsteknik av järnvägen, spårgeometri, tågdrift och om järnvägens kraftförsörjning och elsystem. Du kommer lära dig att utforma ett drift- och underhållsprojekt från planeringsskedet till genomförande och uppföljning.

Vare sig du redan är i branschen eller inte så har du här chansen att på två korta år skaffa dig en riktigt bra och attraktiv utbildning som järnvägsingenjör. Du kommer att få lära dig grundläggande järnvägsteknik, om transportsystem, brotyper, spårgeometri och geotekniska förutsättningar. Förutom BEST ingår också miljöteknik, arbetsmiljö, kvalitetskrav och säkerhet.

Med hjälp av användbara delar ur Officepaketet kommer du att få lära dig kalkylering, rapportskrivning samt att beräkna och visa data i Excel. Vi kommer att räkna matte för att formulera, analysera och lösa en del av de matematiska problem som kan uppstå under projektets utveckling, och vi går igenom grundläggande ekonomikunskap för att kunna ta fram anbuds- och förfrågningsunderlag samt ansvara vid prissättning. Du lär dig också om ledarskap och relevant juridik och upphandling.

Samhällets krav på transporter ökar ständigt och därmed också investeringarna i infrastruktur för bland annat järnvägstrafik. Flera nya och betydande satsningar planeras och behovet av ingenjörer är mycket stort inom till exempel järnvägssignalering, anläggningsprojektering, säkerhetssystem, liksom inom planering av järnvägar, tågtrafik och transporter med järnväg. I kombination med att de sista av den ansenliga gruppen 40-talister nu går i pension så är det nu stor brist på bygg- och anläggningsingenjörer, speciellt när det gäller ledande positioner. Det ökade behovet förutspås gälla för åtminstone de närmaste tio åren.

Lärande i Arbete (LIA)

En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (praktik på arbetsplats) så fungerar Nackademin också som en självklar rekryteringsbas, och våra elever har gott rykte i branschen.

Två gånger per år anordnar Nackademin sina Branschdagar där du som student får möjlighet att träffa och nätverka med företag inom branschen. Det är ett unik tillfälle att knyta kontakter för en framtida LIA-praktik, och en potentiell anställning.

För mer information om Järnvägsingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

  • Klassrum
  • Stockholm
  • Sista ansökan: 2024-05-02

Varför välja Nackademin?

Bra kontakter med

näringsliv

Praktik/LIA

Utbildningar som leder till jobb

Så ansöker du

Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet:

  • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. 

Särskild behörighet:

  • Svenska B/2
  • Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)

Kursinnehåll

År 1

Affärsmannaskap
Yh-poäng: 15

Järnvägsteknik
Yh-poäng: 30

Banteknik
Yh-poäng: 30

Järnvägssäkerhet
Yh-poäng: 15

Elteknik
Yh-poäng: 30

Teleteknik
Yh-poäng: 10

Signalteknik
Yh-poäng: 25

Underhållsteknik
Yh-poäng: 20

Tillståndskontroll
Yh-poäng: 15

Engelskt fackspråk
Yh-poäng: 5

Entreprenadjuridik och upphandling
Yh-poäng: 10

År 2

CAD och BIM-metodik
Yh-poäng: 25

Kanalisation
Yh-poäng: 10

LIA 1
Yh-poäng: 50

Examensarbete
Yh-poäng: 20

Arbetsledning och projektkunskap
Yh-poäng: 20

Järnvägsprojektering (valbar kurs)
Yh-poäng: 20

Underhållsteknik för arbetsledare (valbar kurs)
Yh-poäng: 20

LIA 2
Yh-poäng: 50


Totala YH-poäng: 400 

Beskrivning och boende

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Järnvägsingenjör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 3,5

Baseras på 2 recensioner
Skriv en recension
4/5
Erik
08 nov 2022
Bra men mycket att förbättra

Det är en bra utbildning med bra lärare men mycket oengagerade klass kamrater och svårt att hitta bra praktikplatser efter corona

Nackademin
12 dec 2022
Tack för att du tar dig tid att skriva till oss! Vi arbetar ständigt med förbättringar ...
Visa mer
3/5
Överpresteraren
03 nov 2022
Medelmåttig skola

Utbildningen går i väldigt långsam takt och passar bra för de som vill ha extra tid att gå igenom saker och lära sig ett nytt yrke. Svajigt att få tag på utbildningsledare och a...

Visa mer
Nackademin
Tomtebodavägen 3a
171 65 Solna, Stockholm

Din nya karriär börjar hos oss på Nackademin!

Program och kurser som leder till jobb. Vi är störst på YH-program i Stockholm och erbjuder ett unikt nätverk med över 1000 företag. En fjärdedel av din studietid på Nackademin består av praktik hos ett företag - och 9 av 10...

Läs mer om Nackademin och visa alla utbildningar.

Highlights