Korta YH-utbildningar

BIM för VVS-konstruktion

Campus Nyköping, Distans
Längd
30 YH-poäng
Längd
30 YH-poäng
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Om utbildningen

 BIM för VVS-konstruktion

En kostnadsfri distanskurs på deltid för dig som är VVS-ingenjör eller med liknande yrkesroll som vill utveckla din kompetens inom BIM. Du kan arbeta samtidigt. Kursen startar 30 okt och avslutas 12 april.

Stärk din kompetens inom BIM

Med en ökad kompetens inom BIM kan du se till att nya innovativa lösningar för hållbart byggande kan skapas. Kursen riktar sig till dig som är VVS-ingenjör eller har en liknande yrkesroll och som vill utveckla din kompetens inom BIM. Genom kursen får du kompetenser för att med hjälp av Revit självständigt modellera VVS-relaterade objekt i projekteringsprocessen inom bygg- och förvaltningsbranschen. Du får också kunskaper att med hjälp av Solibri samgranska byggprojektets olika discipliner, värdera utfallet och föreslå lösningar på olika problem.

För mer information om BIM för VVS-konstruktion, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Campus Nyköping?

Bra kontakter med näringsliv

84% rekommenderar

denna utbildning

90% får jobb efter

genomförd utbildning

Upplägg och innehåll

Kursens upplägg

Kursen ges på distans och går på 25% fart. Undervisningen kommer delvis att ske på engelska. Du avsätter omkring en dag i veckan i 24 veckors tid och studerar på egen hand med hjälp av en tydlig struktur, teorigenomgångar och handledning. Kursen innehåller regelbundna inspelade föreläsningar och webbinarier samt uppgifter som utförs enskilt och i grupp. Vi använder oss av lärplattformen Moodle. 

Kursens innehåll

Kursen behandlar Byggnadsinformationsmodellering (BIM) med programvaran Revit och hur det påverkar utformningen av projekt samt hur det skiljer sig från klassisk projektering med CAD. BIM-nomenklaturen gås igenom och vikten av att alla ingående parter i ett projekt jobbar enligt samma BIM-manual. Kursen kommer även att identifiera olika roller och hur de interagerar med varandra. Därefter fokuserar kursen på projekteringsprocessen och hur man integrerar BIM, vad man behöver ta hänsyn till, olika gränssnitt samt vilka förutsättningar som måste uppfyllas för ett lyckat resultat. Kursen kommer även att behandla modellsamordning, kollisionskontroller med stöd av Solibri och Naviswork, mängdning och utbyte av data. Vidare behandlas dataleveranser i projektens olika skeden samt olika system för dessa.

Inför kursen får du studerandelicens under ett år för de programvaror som används.

Kursens mål

Efter avslutad kurs har du bl a kunskaper om:

 • BIM-nomenklaturen: NR, ISO 16500, BIM alliance och objektsmodeller.
 • VVS-projektering & modellering i MagiCAD och Revit inklusive objektmodeller, databashantering och verktygens struktur.
 • Data-, modell- och BIM-samordning enligt ITO samt kollisionskontroller.
 • Gransknings- och ändringsprocesser enligt BEAST i Bluebeam/sessions.
 • Utbytesformatfiler ifc, bcf, dwg, rvt med flera.

Efter avslutad kurs har du färdigheter i att:

 • Modellera, mängda och skapa ritningar med stöd av Revit.
 • Utföra kollisionskontroller med stöd av Solibri och Naviswork.
 • Samordna modeller och data i Solibri och Naviswork.

Efter avslutad kurs har du kompetenser för att:

 • Med hjälp av Revit självständigt modellera VVS-relaterade objekt i projekteringsprocessen inom bygg- och förvaltningsbranschen.
 • Med hjälp av Solibri samgranska byggprojektets olika discipliner, värdera utfallet och föreslå lösningar på olika problem.
 • Med hjälp av BEAST-krav granska PDF:er i Bluebeam.

Ansökan och behörighet

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en utbildning inom yrkeshögskolan om du uppfyller något av följande: 

 1. har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning, 
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller genom svensk eller utländsk utbildning,
 4. praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper

För att vara behörig till denna kurs ska du ha minst 1 års yrkeserfarenhet på heltid som vvs-konstruktör, vvs-ingenjör, vvs-projektledare eller vvs-projektör.

Reell kompetens

Om du saknar formella meriter när det gäller något eller några av behörighetskraven, kan det ändå finnas en möjlighet att vi kan bedöma dig som behörig. Vi kan då komma att begära in kompletterande underlag, som kan bestå av te x arbetsbetyg, kurs- eller utbildningsbevis, cv, personligt brev, intyg om ideella uppdrag och arbetsprover.

20%-regeln

Om du fortfarande inte kan bedömas som behörig finns ytterligare en möjlighet i form av den så kallade 20 %-regeln. Behörigheten kan då bedömas mot andra krav. Dessa krav tar sin utgångspunkt i att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för. 

Urval

Om antalet sökande överstiger antalet platser görs ett urval bland behöriga sökande. Urvalet ser olika ut på olika utbildning, men kan vara te x särskilt prov och betyg.

Öppet hus

Öppet hus 12 mars kl 16-18

Välkommen på öppet hus hos oss 12 mars!

Möt studerande, alumner, branschfolk och andra representanter från våra 16 YH-utbildningar. Vi bjuder på kaffe och bulle.

Adress Stora torget 7, Nyköping.

Vi ses väl?!

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: BIM för VVS-konstruktion

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Campus Nyköping
611 83 Nyköping

Våga lita på din magkänsla. Välkommen till din nya karriär som börjar på Campus Nyköping!

Alla våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med näringslivet. De flesta som avslutar sina studier hos oss kommer ut direkt i jobb. Det betyder att vi är riktigt bra på det vi gör. Du kan lita på att en...

Läs mer om Campus Nyköping och visa alla utbildningar.

Highlights